SBI Clerical Exam Discussion (27.05.2012)

SHARE & DISCUSS ABOUT SBI CLERICAL EXAM  27.05.2012

1.Earth summit 2012 will be held in _______?
Ans : Rio de janeiro (Brazil)

2.Aids day is Celebrated on ?
Ans: 1 December

3.Chief justice of india?
Ans: S.H Kapadia

4.Ranbir Kapoor won best actor for film ____?
Ans: Rockstar

5.Russia which is now presently a member will be formally accepted in which group in 2012?
Ans: WTO

6. President Pratibha Patil term will end in ____?

7.What does ‘D’ stand for in SDR?
Ans: drawing

8.Which agency regulate share market in India?
Ans: SEBI

9.Which agency proposed teaching of financial in school?
Ans:

10.WAsim Jafffer is associated with which sport?
Ans: Cricket

11.Present CRR?
Ans: 4.75

12. which neighboring country violated of human rights against Tamilians recently?
Ans: Sri Lanka

13.Who is France's new president?
Ans: francois ollandre

14.Who was guest of honour for republic day 2012?
Ans: Yingliuck shinawatra

15. Book written by Kiran Desai?
Ans: Inheritance of loss

16. Yojna that covers bank to open branches in 73,000 villages in India

Ans: Swabhiman

17. Name of railway minister before Mukul Roy?
Ans: Dinesh Trivedi

18.  Instrument used to measure Earthquake?
Ans:

 19.  best actress in ilmfare award
Ans: vidya balan

20. Padmashree Anoop jalota is a famous
Ans: singer






21. 3rd brics summit in 2011 place ?
Ans:  Sanya (China)

22. G8 meeting 2012 place?
Ans: Camp David Maryland USA

23. Mukul Roy from which party
Ans:Trinomul Congress

24. Function related to NABARD
Ans:
25. Loan to SHG group called
Ans: micro credit

26.  Chief election commisner ?
Ans: s.y .qureshi

27.  In ECB what C denots ?
Ans: External Commercial Borrowing

28. book of VIKRAM SETH ?
Ans: A suitable boy

29. external foreign affairs minister ?
Ans: s.m.krishna

30. who headed india – russia meeting ?
Ans: Manmohan Singh

31.  bank rate ?
Ans: 9

32. population day is observed on?
Ans: 11 July

33-whch term doesnt belng 2 cricket?
Ans: jockey

34 -whch term doesnt belng 2 bnkng?
Ans: amplitude

35. winner of australian open
Ans: Novak Djkovic

36.  membrs of rajya sabha is for how many years?
Ans: 6 years

37 Unit of Work Done in science is
Ans:joule

38. RBI is a?
Ans: Banker's Bank

39.  shiekh hasinais a
Ans: Prime minister of Bangladesh

40. Winner of 2011 pulitzer-?
Ans: Siddharth Mukherjee

41. Chief minister of Himachal Pradesh
Ans: pk.dhumal

42. Scheme for Rural Infrastructure?
Ans: Bharat Nirman

43. cup realated to tennis
Ans: wimbledon

44. victoria azarenka (belarus) related to
Ans: lawn tennis


45.17th saarc summit addu(maldivies)  represents india is
Ans: pm manmohan singh

46. statement true about budget 2012-2013-railways
Ans: ac 3 tier fare was not hiked

47. USA foreign secretary of state is ?
Ans: Mrs.Hillary Clinton

48. which of the following is not a OPEC (organization of petroleum exporting countries) member ?
Ans: bangladesh 

49. who regulates micro finance ?
Ans: RBI 

50. award given in the field of Literature
Ans: Saraswathi summan 
___________________________________________________________________________

To CREATE YOUR OWN TOPIC, DISCUSS & SHARE with others, VISIT & REGISTER in DISCUSSION FORUM
Get Latest Update into your inbox. Enter your email address, hit "Subscribe" button, then check your inbox and click the link to complete subscription:




Delivered by FeedBurner

9 comments:

  1. what is the highlight of budget 2012?

    ReplyDelete
  2. Hi....wats the answer for 5 and 9??

    ReplyDelete
  3. kiran desaai's book is loss of inheritence...gv me ans of 5,6,9

    ReplyDelete
  4. 16.73000 gao me banking ki yaojna ka name? 17.bhukamp napne ka yantra?
    18 mukul roy se pahle rail ministar?

    ReplyDelete
  5. 16..ans....swabhiman,,, for banking..scheme

    ReplyDelete
  6. Haryana CM is B.S. Hudda not P>K> Dhumal

    ReplyDelete
  7. 5th ans: WTO,......9th ans: SEBI

    ReplyDelete
  8. Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources back to your website?
    My website is in the very same area of interest as yours and my users
    would truly benefit from some of the information you present
    here. Please let me know if this alright with you. Appreciate it!
    Nifty Future
    Also visit my page ; share market

    ReplyDelete